Reglerne til kortspillet femhundred

Femhundred er en klassisk favorit blandt kortspillere over hele verden. Her får du spillets regler og nogle taktikker, så du kan give dig i kast med spillet sammen med familien eller vennerne.

Hvad er Femhundred?

Femhundred er et kortspil, hvor målet er at opnå 500 point ved at danne stik med kortene på hånden. Spillet spilles med et almindeligt sæt kort, og hver spiller skal så forsøge at danne stik med de kort, som de har på hånden eller trækker ind.

Artiklen er skrevet i samarbejde med korttipelit.io.

Reglerne til femhundred

Her får du en gennemgang af de regler, som du skal kende, før du kaster dig ud i Femhundrede. Der findes mange forskellige variationer, så disse er der overordnede regler, der er værd at kende til.

Sådan starter du spillet

For at starte 500 skal kortene blandes godt. Derefter får hver spiller syv kort, hvis I er tre eller fire spillere. Er I fem spillere, deles der seks kort ud til hver. De resterende kort ligges i en bunke med billedsiden nedad i midten, hvor det øverste kort lægges ved siden af med billedsiden opad for at starte runden. Man tager fra bunken med billedsiden nedad og lægger kort i bunken med billedsiden opad. Nu kan spillet begynde, og spilleren til venstre for dealeren starter.

Alle spillere starter med billedsiden opad

I Femhundred skal spillerne lægge deres kort med billedsiden opad i den tilsvarende bunke. De må tage fra begge bunker, men skal altid sørge for at lægge et kort i bunken med billedsiden opad. De må aldrig have mere en eksempelvis syv kort på hånden.

Målet er at opnå 500 point

Målet med spillet er at nå 500 point ved at vinde stik. Hvert stik giver point baseret på kortværdierne, og der er bonuspoint for at melde meldinger og nå bestemte målsætninger.

Kortgivning og stiklægning

Femhundred spilles med et sæt kort, og målet er at opnå 500 point før dine modstandere. Sådan giver du kort og forbereder spillet:

  • Antallet af kort afhænger af antallet af spillere (f.eks. ti kort ved to deltagere, syv kort ved tre til fire deltagere, og seks kort ved fem til seks deltagere).
  • De overskydende kort lægges i en bunke midt på bordet med billedsiden nedad.

Øverste kort i bunken er vigtigt

Det er afgørende at være opmærksom på det øverste kort i bunken. Når det er din tur, kan du vælge at trække det øverste kort fra bunken med billedsiden nedad, billedsiden opad eller tage hele bunken med billedsiden opad. Hvis du vælger at tage hele bunken, skal du kunne lægge mindst ét stik af tre kort.

Tre på stribe og samme talværdi giver point

Du kan score point ved at danne stik med tre kort af samme talværdi eller i kronologisk rækkefølge. For eksempel, hvis du har hjerter 4, 5 og 6, har du dannet et stik og optjent point. Taktisk stiklægning og tre på stribe er afgørende for at vinde spillet.

Spillets gang

Her er får du en kort gennemgang af spillets gang:

  • Hver spiller trækker kort i urets retning.
  • Du kan enten tage det øverste kort fra bunken og holde det skjult for modstanderne eller tage hele bunken.
  • Hvis du vælger at tage hele bunken, skal du danne mindst ét stik af tre kort med det samme. Ellers får du 100 strafpoint.
  • Kortene skal danne kombinationer (f.eks. tre kort af samme værdi eller i numerisk rækkefølge).

Hvordan du lægger kort til et stik på bordet

Stik dannes ved at lægge kort i samme farve i kronologisk rækkefølge. For eksempel hjerter 6, 7 og 8. Når du har et stik, kan du lægge det på bordet med billedsiden opad, så alle spillere kan se det. Hvis du vælger at tage hele bunken med billedsiden opad, skal du kunne lægge et stik ned med det samme. Hvis ikke, får du strafpoint. Jokere kan gælde for ethvert kort, og du kan også lægge kort til modstanderens stik.

Afslutning og sejr

Spillet fortsætter, indtil en spiller når 500 point. Når dette sker, afsluttes runden, og pointene tælles op. Hvis flere spillere ender med over 500 point, vinder den spiller med flest point.

Hvem vinder, hvis flere spillere ender med over 500 point?

Skulle det ske, at flere spillere når over 500 point, er det den spiller med flest point, der vinder spillet. Så har en spiller f.eks. fået 525 point og en anden 550 point, er det den spiller, der har fået 550 point, der er vinderen.

Billedsiden nedad og andre specielle regler

Spillet har nogle særlige regler, som det er vigtigt at tage højde for.

  • Hvis du vælger at tage hele bunken med billedsiden nedad, skal du danne mindst ét stik af tre kort med det samme. Ellers får du 100 strafpoint.
  • Jokere kan gælde for ethvert kort og kan bruges strategisk til at danne stik.

Pointsystemet i Femhundred

Hver gang en runde er overstået, skal der tælles point sammen. Hver kort har sin egen værdi:

  • Jokere = 25 point
  • Esser = 15 point
  • Konger, damer, knægte og 10’ere = 10 point
  • 2’ere-9’ere = 5 point

Sådan optæller du point

Når du skal tælle point sammen, skal du se på de kort, du har lagt ned på bordet. Har du eksempelvis lagt spar es, spar to og spar tre ned, vil det give 25 point i alt (es=15 + to=5 + tre=5). Sidder du tilbage med kort på hånden, skal disse kort trækkes fra dine point.

Taktisk stiklægning og effektiv Jokerbrug

Taktisk stiklægning handler om at forudse dine modstanderes spil og reagere på det. Læg mærke til dine modstanderes kortfarvemeldinger, antallet af stikkort de har, og hvilke kort du har. Ved at analysere spillets gang får du en bedre idé om, hvilke kort du skal satse på og hvilke du skal beholde.

Effektiv Jokerbrug kan være afgørende for at vinde stikkort. Jokerne kan bruges til at erstatte ethvert kort i en farve, hvilket giver dig stor fleksibilitet. Overvej nøje, hvornår du skal bruge dine Jokere for at maksimere deres effekt. Brug dem for eksempel til at vinde stikkort, afbryde dine modstanderes farvemeldinger eller til at beskytte dine egne høje kort.

Klog bunkehåndtering og pointgivning

At håndtere sin bunke klogt og være opmærksom på modstandernes handlinger er afgørende for at vinde i Femhundred. At forudsige modstandernes træk og tilpasse ens strategi i overensstemmelse hermed kan give en stor fordel.

Femhundred er et spændende og udfordrende kortspil, der kombinerer held og strategi på en underholdende måde. Med de rigtige taktikker og et godt samarbejde med ens holdkammerater, kan man opnå succes og nyde spillets dynamik til fulde.

Flere artikler

Reglerne til kortspillet agurk

Agurk er et sjovt og udfordrende kortspil, der kan...

Reglerne til kortspillet UNO

UNO, skabt i 1971 af Merle Robbins, er et...

Reglerne til Bedstemor med Slaw i

Bedstemor med Slaw i er et charmerende og underholdende...

Reglerne til 3 mands whist

3-mands whist er en variant af det klassiske 4-mands-kortspil...

Reglerne til kortspillet fisk kortspil

Fisk, også kendt under det engelske navn "Go Fish",...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.