Reglerne til kortspillet UNO

UNO, skabt i 1971 af Merle Robbins, er et af verdens mest berømte kortspil, muligvis fordi det kan spilles af alle aldersgrupper og med alt fra to spillere til – ja, så mange man har lyst til. I UNO gælder det kun om en ting: nemlig at slippe af med alle sine kort før de andre spillere. Og det gerne ved hjælp af at forstyrre modstandernes spil med strategisk brug af specialkortene. Så lad os se nærmere på, hvordan du kan blive en UNO-mester.

Uddeling af kort og opbygning af bunker

Uno spilles med et særligt kortspil på 108 kort, som omfatter nummererede kort og specialkort som “Træk to”, “Skift-retning” og “Spring over”. For at starte spillet blander giveren kortene grundigt og deler syv kort ud til hver spiller. De resterende kort lægges med bagsiden opad på bordet og danner trækbunken. Det øverste kort vendes fra trækbunken og placeres ved siden af for at starte aflægningsbunken. Hvis det første kort i aflægningsbunken er et specialkort, følges de officielle Uno-regler for det pågældende kort, og spillet fortsætter derfra.

Læg det første kort og begynd at spille Uno

Spillet begynder ved, at kortgiveren blander kortene og vender det første kort i trækbunken og lægger det med billedsiden opad i aflægningsbunken. Dette kort bestemmer, hvilken farve eller hvilket tal spillet starter med. Den første spiller, som er personen til venstre for giveren, skal lægge ét kort fra sin hånd, der matcher enten farven eller tallet på det første kort i aflægningsbunken. Hvis spilleren ikke har et passende kort, skal han trække et kort fra trækbunken. Kan det trukne kort spilles, må spilleren lægge det i samme omgang, ellers går turen videre til næste spiller.

Spillets forløb

Spillets forløb i Uno er forholdsvis enkelt. Spillerne skiftes til at lægge et kort i aflægningsbunken, som matcher det øverste kort i enten farve eller tal. Kan en spiller ikke lægge et passende kort, skal han trække et kort fra trækbunken. Hvis det trukne kort kan spilles, lægges det i samme omgang, ellers går turen videre til den næste spiller. Spillet fortsætter, indtil en spiller har lagt alle sine kort og råbt “Uno!”, før han lægger sit næstsidste kort. Det er vigtigt at huske at råbe “Uno!” for at undgå at skulle trække to ekstra kort som straf.

Hvad er UNO?

Uno er et kortspil, hvor målet er at slippe af med alle sine kort før de andre spillere. Spillet består af et sæt på 108 kort i fire farver (rød, gul, grøn og blå), hver med nummererede kort fra 0 til 9 samt specialkort. Det er et spil, som kan nydes af både børn og voksne og er ideelt til familiesammenkomster og sociale begivenheder.

Spillets formål

Målet i Uno er at være den første spiller, der slipper af med alle sine kort. Når en spiller har lagt alle sine kort, vinder vedkommende runden og scorer point baseret på de kort, som de øvrige deltagere har tilbage på hånden. Spillet fortsætter i flere runder, indtil en spiller når en forudbestemt pointgrænse, typisk 500 point. Uno kræver både hurtig tænkning og strategisk brug af specialkort for at vinde.

Spillet starter

Uno begynder med, at hver spiller får syv kort, og de resterende kort placeres med bagsiden opad som trækbunke. Giveren vender det første kort i trækbunken og lægger det med billedsiden opad i aflægningsbunken. Den første spiller til venstre for giveren starter spillet ved at lægge et kort, der matcher farven eller tallet på det første kort i afkastbunken. Har spilleren ikke et passende kort, skal vedkommende trække et kort fra trækbunken. Kan det trukne kort spilles, må spilleren lægge det i samme omgang, ellers går turen videre til næste spiller.

Træk kort og følg reglerne for specialkort

Når en spiller ikke kan lægge et passende kort, skal de trække et kort fra trækbunken. Kan det trukne kort spilles, må spilleren lægge det i samme tur, ellers går turen videre til næste spiller. Specialkort i Uno spiller en væsentlig rolle i spillets dynamik. “Træk to”-kortet tvinger den næste spiller til at trække to kort og miste sin tur. “Skift retning”-kortet ændrer retningen af spillet, hvilket kan være strategisk fordelagtigt. “Spring over”-kortet får den næste spiller til at miste sin tur. “Træk fire”-kortet giver spilleren, der lægger det, lov til at vælge en ny farve og tvinger den næste spiller til at trække fire kort.

“Skift retning”-kort: Ændrer spillets retning

Når en spiller lægger et “Skift retning”-kort, ændres retningen af spillet. Hvis spillet gik med uret, vil det nu gå mod uret og omvendt. Dette kort kan være yderst strategisk, især når man vil forhindre en bestemt spiller i at få en tur. Kortet kan kun lægges, hvis det matcher farven på det første kort i afkastbunken eller lægges oven på et andet “Skift retning”-kort.

Specialkort

Uno indeholder flere typer specialkort, som tilføjer spænding og strategi til spillet. Her er en oversigt over de vigtigste specialkort:

  • Træk to: Når en spiller lægger dette kort, skal den næste spiller trække to kort og miste sin tur. Kortet kan kun spilles, hvis det matcher farven på det øverste kort i aflægningsbunken eller lægges oven på et andet “Træk to”-kort.
  • Spring over kort: Når dette kort lægges, mister den næste spiller sin tur. Ligesom med andre specialkort skal et “Spring over kort” matche farven på det første kort i aflægningsbunken eller lægges oven på et andet “Spring over”-kort.
  • Skift retning: Dette kort vender spilleretningen. Hvis spillet foregår med uret, ændres det til mod uret og omvendt. Man kan spille dette kort, hvis det matcher kortet, der er vendt fra det sidst vendte kort, eller hvis der i forvejen ligger et kort magen til.
  • Træk fire: Dette kort er et af de mest magtfulde i Uno. Spilleren, der lægger det, vælger en ny farve, og den næste spiller skal trække fire kort og miste sin tur. Kortet kan kun spilles, hvis spilleren ikke har et andet kort, der matcher farven på det første kort i aflægningsbunken.
  • Farveskift: Dette kort tillader spilleren at vælge en ny farve, der skal spilles. Det kan lægges uanset hvilket kort, der ligger øverste i aflægningsbunken.

Uno er et kortspil fyldt med spænding og strategi. De enkle regler gør det nemt at lære, men spillet rummer også dybere lag af taktik, som kan nydes af spillere i alle aldre. Uanset om du spiller for sjov med venner og familie eller konkurrerer mere seriøst, er Uno et spil, der altid byder på masser af underholdning og uforudsigelighed.

Flere artikler

Rommy

Rommy, også kendt som "rummy" på engelsk og "500"...

Reglerne til kortspillet agurk

Agurk er et sjovt og udfordrende kortspil, der kan...

Reglerne til Bedstemor med Slaw i

Bedstemor med Slaw i er et charmerende og underholdende...

Reglerne til 3 mands whist

3-mands whist er en variant af det klassiske 4-mands-kortspil...

Reglerne til kortspillet fisk kortspil

Fisk, også kendt under det engelske navn "Go Fish",...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.