Rommy

Rommy, også kendt som “rummy” på engelsk og “500” på dansk, er et kortspil, der handler om at opnå kortkombinationer i form af stik. Rommy er et enkelt spil, hvilket gør det til et populært spil hos både børn og voksne.

Reglerne for Rommy

Målet i Rommy er at være den første spiller, der slipper af med alle sine kort ved at skabe gyldige kortkombinationer kaldet “stik.” Et stik kan enten bestå af et sæt kort med samme værdi (f.eks. tre 7’ere af forskellige kulører) eller en sekvens af kort i samme kulør (f.eks. klør 5, klør 6 og klør 7). Spillet kan spilles af to eller flere spillere, og jo flere deltagere, desto større bliver konkurrencen og spændingen.

Kortgivning

Inden spillet kan starte, skal man enten trække lod eller blive enige om, hvem der giver kort. Vedkommende har derefter til opgave at blande kortbunken og dele syv kort ud til hver deltager. Derefter lægges de kort, der er til overs i en bunke med bagsiden opad. Det øverste kort i bunken vendes og bliver lagt ved siden af kortbunken med billedsiden opad.

Spillets gang

I Rommy skiftes spillerne til at trække kort op fra bunken eller fra et af de aflagte kort. For at få et “stik” skal man enten danne et “sæt”, som dækker over tre eller fire kort med samme værdi, eller det der kaldes en “sekvens”, som dækker over tre eller flere kort i rækkefølge af samme kulør.

Lægge kort til stik

I spillet kan man også lægge ekstra kort, der passer sammen med enten egne eller andre spilleres “stik”, og derigennem opnå ekstra points. For eksempel kan en spiller, som allerede har lagt et stik med klør 9, klør 10 og klør knægt ned, senere lægge en klør 8 til dette stik, hvis de får fat i den og dermed opnå en sekvens i klør.

“Rommy!”-situationen

Derudover kan det betale sig at være ekstra opmærksom i spillet. Hvis en uopmærksom spiller kommer til at aflevere et kort til bunken med billedsiden opad, som kunne lægges til et eksisterende stik, kan en anden spiller tilegne sig dette kort ved at være den første til at sige Rommy” og gøre opmærksom på sammenhængen. Den, der er hurtigst, får kortet til sin samling, og man kan derved med det samme lægge dette kort ned blandt de andre kort, man har på bordet.

Tage bunken op

Hvis en spiller på et tidspunkt opdager, at der er et godt kort i bunken, der ligger med billedsiden opad, men som ikke længere vil være det øverste, når det bliver ens tur, er det stadig muligt at få fat i det. Det kræver dog, at hele bunken tages op, og derudover skal man som spiller også være i stand til at lægge mindst ét stik. Hvis man ikke kan lægge mindst ét stik, når man tager bunken op, får man halvtreds minuspoint, der tælles med i optællingen af point, når runden lukkes af en spiller.

Jokere

I nogle variationer af Rommy kan jokere eksempelvis bruges som et slags frikort, der kan lægges frit ind i et sæt eller en sekvens for at hjælpe spillere med at danne kombinationer og dermed hurtigere lukke et spil.

Et eksempel på en sekvens, hvor en joker indgår, kunne være en sekvens med spar 5, en joker (som repræsenterer spar 6) og spar 7.

Rundens afslutning

Spillet slutter, når det lykkedes for en deltager at komme af med alle sine kort i forskellige stik og dermed lukke spillet. Herefter tæller man points op ved hjælp af et pointsystem, så vinderen kan findes.

Pointsystem

Hvordan pointsystemet sættes sammen kan variere, men på normal vis aftales det at spille så mange spil som muligt, så en af spillets deltagere når op på et bestemt antal point. Herhjemme spiller man stort set altid op til 500 point. Det er blandt andet derfor, at Rommy også kaldes “500”.

Også pointværdierne i Rommy kan variere alt efter hvilken version af spillet man spiller. Et eksempel på en fordeling af pointværdier i et spil rommy kunne være:

Jokere: 25 point.

Esser: 15 point.

10’ere, knægte, damer og konger: 10 point hver.

Kort med værdier fra 2-9: 5 point hver.

Man tæller point sammen på den måde, at alle de kort, der er lagt ned som stik, bliver lagt sammen baseret på kortenes værdi. For eksempel giver en stikkombination af klør 9, klør 10 og klør knægt et positivt pointresultat på 25 point baseret på ovenstående pointværdier. Derimod trækkes de resterende kort, som en spiller har tilbage på hånden efter spillet lukkes, fra i point ud fra hvert korts pointværdi. Det vil sige, at jo flere kort man har tilbage på hånden, jo flere negative point får man.

Variationer

Der findes mange spilvariationer af Rommy, hvor man kan gå ind og ændre på eksempelvis spillets kortgivning, pointsystem, pointværdier, eller hvad der tæller som stik. Herudover kan brugen eller udelukkelsen af jokere også skabe variation. Man kan eksempelvis også ændre på en jokers betydning for spillets gang.

Så er der også en variation der hedder “Gin Rommy”, hvor vinderen, modsat klassisk Rommy, er den spiller med den laveste pointsum af de kort, man har tilbage på hånden, når en spiller lukker spillet.

Derudover findes der også en version af Rommy, som spilles med brikker i stedet for kort. Denne variation kaldes for “Rummikub”.

Rommy er altså et klassisk kortspil, der kombinerer strategisk tænkning og konkurrence på en underholdende måde. Derfor vil spillet, uanset om du spiller med familie eller venner, garanteret skabe masser af sjov, grin og udfordringer.