Sådan indberetter du moms

Photo of author

By Amanda Chimbonda

Du har formentligt hørt om moms, og hvis du har en virksomhed, så skal du selvfølgelig også indberette denne moms. Dette kan dog altid være en smule kompliceret, eftersom det har at gøre med regnskab.

Få hjælp til at forstå, hvad moms er, og hvad der sker, hvis du ikke indberetter den rigtigt. Læs videre her.

Hvad er moms?

Helt kort, så betyder moms, at et produkt får en “merværdiafgift”. Det er en form for forbrugsskat, der pålægges varer og tjenester ved hvert trin i forsyningskæden, hvor der tilføjes værdi.

Moms opkræves normalt af myndighederne på vegne af regeringen og finansierer offentlige udgifter. Den skattemæssige byrde bæres i sidste ende af forbrugeren, da moms øger prisen på varer og tjenester. Dette gør også, at nogle private forbrugere foretrækker at købe visse varer i udlandet, eksempelvis ved den tyske grænse.

Skatten beregnes normalt som en procentdel af prisen på varen eller tjenesten. Momsen er indbygget i prisen, som forbrugeren betaler, og den indsamles normalt af virksomheder på vegne af myndighederne. I Danmark har denne procentdel været på 25 % siden 1992.

En virksomhed skal momsregistreres, så snart den regner med at sælge for mere end 50.000 kroner ekskl. moms inden for et år. Inden da er moms ikke påkrævet af en virksomhed.

Sådan indberetter du moms

At indberette moms afhænger af landets specifikke regler og procedurer, da skattereglerne varierer betydeligt fra land til land. Når det kommer til at skulle indberette denne moms i Danmark, så kan du følge nogle trin, som forklares nedenunder. I så fald du stadig er i tvivl om momsreglerne i Danmark, så find mere information på momsregler.dk.

Momsregistrering og bestemmelse af momsrapporteringsfrekvens

Først og fremmest skal din virksomhed registreres for moms hos Skattestyrelsen. Dette gør du online via Virk.dk, som er den digitale indgang til det offentlige for virksomheder. Herefter skal du så indberette moms via Skattestyrelsens hjemmeside, ligesom ved andre skatteforhold. Dette kan gøres månedligt, kvartalsvist eller årligt, afhængigt af din virksomheds størrelse og aktiviteter. Det første halvandet år skal det dog gøres kvartalsvist.

Indsaml momsoplysninger og udfyld momsrapporten

Du skal registrere alle dine salg og køb og sørge for, at du har dokumentation for de momsbeløb, der skal rapporteres. Dette inkluderer fakturaer, kvitteringer og andre finansielle optegnelser. Når du har alle de nødvendige oplysninger, skal du udfylde momsrapporten i henhold til de specifikke formularer og retningslinjer, som Skattestyrelsen har fastlagt. Du skal opdele momsbeløb i salgsmoms og købsmoms.

Indsend momsrapporten og betal den skyldige moms

Du kan normalt indsende din momsrapport elektronisk via Skattestyrelsens online indberetningssystem. Det er vigtigt at overholde fristerne for indsendelse, da der kan pålægges bøder for forsinkelser.

Hvis din momsrapport viser, at du skylder moms, skal du betale det skyldige beløb inden for den fastsatte frist. Du kan normalt betale elektronisk via Skattestyrelsens system.

Modtag eventuelle momsrefusioner

Hvis din momsrapport viser, at du har ret til momsrefusion på grund af indgående moms, kan du anmode om refusion i henhold til de gældende regler.

Husk, at momsregler og procedurer kan ændre sig, og der kan være særskilte regler for forskellige brancher og situationer. Derfor er det altid en god idé at konsultere Skattestyrelsens vejledning eller arbejde sammen med en revisor for at sikre korrekt overholdelse af momsreglerne i Danmark.

Hvad hvis moms indberettes forkert?

For mange kan det virke kompliceret at skulle indberette moms. Det kan for nogle ske, at det gøres forkert, hvorved der vil være en eller flere konsekvenser, som kan variere. Nogle af disse er momsbøder, rettelser og tilbagebetalinger, revisioner og undersøgelser, retlige konsekvenser samt tab af tillid og omdømme.

Først, så kan skattemyndighederne pålægge bøder eller straffe for fejlagtig indberetning af moms. Bødestørrelsen kan variere afhængigt af landet og alvorligheden af fejlen. Mindre fejl kan medføre mindre bøder, mens alvorlige eller gentagne overtrædelser kan føre til større bøder.

Hvis en virksomhed derimod opdager en fejl i sin momsrapportering, bør den straks tage skridt til at rette fejlen og indberette de korrekte oplysninger til skattemyndighederne. Dette kan føre til tilbagebetalingskrav eller ændringer i momsbeløbene, der skyldes myndighederne.

Skattemyndighederne kan også vælge at gennemføre en momsrevision eller undersøgelse af virksomhedens regnskabsmateriale for at kontrollere, om der er fejl eller uregelmæssigheder i momsindberetningen. Dette kan føre til yderligere konsekvenser, hvis uregelmæssigheder opdages.

I tilfælde af grov uagtsomhed eller forsætlig momsunddragelse kan virksomheder eller enkeltpersoner stå over for retlige konsekvenser, herunder strafferetlige anklager. Dette kan altid ende med at have en negativ indvirkning på en virksomheds omdømme og tillid blandt kunder, leverandører og samarbejdspartnere.

​​Få hjælp hvis du er i tvivl

Der er derfor ingen tvivl om, at det er vigtigt at indberette momsen korrekt. Dette behøver du til gengæld ikke helt at gøre selv, da det altid er muligt at få en bogholder til at gøre det sammen med det generelle regnskab i virksomheden.

På den måde behøver det ikke at være besværligt, og du sikrer, at det gøres korrekt.